5 ting du skal opleve i Warszawa

Du kan sagtens krydse ækvator, rejse store afstande og møde kulturer der er helt anderledes end din egen. Nogen gange skal du dog ikke meget mere end, “lige rundt om hjørnet” før du finder et sted du vil tilbage til igen og igen.

Det sted er for mig… Polen!

For mig er Polen helt specielt, det bygger vel blandt andet på at min forlovede er halvt polak, jeg har en anelse polsk i familien. Men i den grad også på at jeg bare virkelig godt kan lide at være her. Polens historie, kombineret med de fantastiske venlige mennesker der bor der og ikke mindst lækker mad og drikke. Betyder at der går lang tid før jeg løber tør for oplevelser i dette land.

Jeg har været i flere byer i Polen og denne gang blev det til et genbesøg med Warszawa. En dejlig by, beliggende midt i et fantastisk land!
Jeg her derfor samlet en håndfuld ting som jeg anbefaler at prøve, hvis I nogensinde befinder jer i Warszawa.

Spis desserter på E. Wedel (Pijalnia Czekolady E. Wedel)

Dyk ned i en palette af helt igennem fantastiske desserter. Chokolade, kager, smoothies, chokoladedrikke, pirogi og is, tilført fantastisk tilbehør er nok til at sætte mundvandet i gang hos de fleste. E. Wedel er ud over et chokolade brand også en række caféer, hvor man mødes i helt igennem hyggelige omgivelser, spiser chokolade og nyder stemningen. E. Wedel er en af de ting vi ALTID skal når vi er i Polen og gerne flere gange om dagen.

Danskerne har efter sigende opfundet hygge, men E. Wedel udfordrer os når det kommer til det punkt!

Lad være med at spise desserter på de restauranter i besøger, find i stedet nogen af de helt fantastiske dessert steder som Warszawa kan tilbyde. Ud over E. Wedel findes kæden Grycan som også anbefales og ellers er der RIG mulighed for at prøve nogen af de små steder, med deres helt egne specialiteter.

Den personlige favorit fra E. Wedel er pandekager med mascarpone og kirsebærsauce og dertil en kirsebærsmoothie. LÆKKERT! (selv om der ikke er noget chokolade i)

Der er helt sikkert også noget der falder i din smag!


Den gamle by (Stare Miasto)

Tag en tur tilbage i tiden. Stare Miasto, eller den gamle by er Warszawa som den så ud før 2. verdenskrig. Besøg kongeslottet, eller nyd stemningen i de små gade, på de hyggelige torve eller nogen af de mange barer og restauranter du finder i området.

Stare Miasto er meget turistet, hvilket man heller ikke er et sekund i tvivl om. Det giver dog muligheder for at prøve mange af de traditionelle retter som Polen har at byde på, selvfølgelig i selvskab med en kold polsk øl.!
Maden er ikke alle steder nogen speciel oplevelse, men stemningen og historien gør op for den del.

Læg specielt mærke til havfruen, Warszawas beskytter.

“Museum of Warzaw” er også beliggende i bydelen. Museet har blandt andet udstillinger om byens historier, samt en filmvisning af livet i byen før og under 2. verdenskrig.

I Stare Miasto er der også mulighed for at tage forbi E. Wedel 🙂


Kulturpaladset (Pałac Kultury i Nauki – Kultur- og videnskabspaladset)

Hvis man er bare det mindste i tvivl om at Polen har været under Sovjetisk styre, så kræver det kun et enkelt blik på kulturpaladset for at afklare det. Kulturpaladset er virkelig ikke en køn bygning. Dens grå/brune betonvægge tårner sig op midt på pladsen og skaber mere ærefrygt end noget andet.

Bygningen er Polens højeste og måler ikke mindre en 237 meter. Den var oprindeligt en gave fra Stalin til Polen.

I dag bliver kulturpaladset brugt til en række forskellige institutioner, koncerter og konferencer. Men det kulturpaladset nok er mest kendt for er ‘trzydziestka’, en stor terasse på den 30. etage, hvor du får en helt igennem fantastisk, 360 graders panoramaudsigt ud over hele Warszawa.

Warszawa skyline med kulturpaladset til højre

Om aftenen og natten bliver kulturpaladset oplyst i forskellige farver. Ses her til højre i billedet.


Warsaw Rising Museum

En del af den polske, 2. verdenskrigshistorie som ikke er specielt kendt udenfor Polen, er historien om opstanden imod nazisterne.

Her får du historien om de enorme ødelæggelser som 2. verdenskrig medførte for blandt andet Warszawa, samt den opstand som det medførte. En rørende gennemgang af et folk der ikke ville give op og en opstand og opgør der desværre gik galt. Konsekvensen af opstanden var den totale ødelæggelse af Warszawa.

Museet henvender sig mest til personer der kunne være interesseret i historien, da der er en del historie der skal læses op på.

Hvis du er til museer, er en tur til det jødiske museum, eller nogen af de mange andre museer i byen helt sikkert også det værd.


Multimedie springvandet (Multimedialny Park Fontann)

Lige uden den gamle by finder du et springvand der får andre springvand til at virke som… ja… vand, i forhold.

Bellagio springvandet i Las Vegas er INGENTING i forhold til det show du får på pladsen i Warszawa. Her bliver der fortalt en historie i springvandet der hver uge tiltrækker tusinder af mennesker. Springvandet i sig selv er fantastisk, men kombineret med musikken og det lasershow som bliver bygget ind i showet. Medfører det en helt unik oplevelse som jeg endnu ikke har oplevet lignende andre steder.

Showet foregår hver fredag og lørdag fra maj til september klokken 21.30 (i september dog klokken 21.00).


Jeg kunne skrive mange flere punkter om hvad du skal se i Warszawa, men så er der jo bare materiale til en anden gang.


Skriv et svar