5 fantastiske grunde til at spise jordbær

Det er ikke alle punkter på min bucketlist der er lige store, i hvert fald ikke hvis man kigger på den ude fra.  Ikke desto mindre er det her er ret vigtigt punkt for mig!

I min søgen på en bedre, sundere og sjovere livsstil er jeg gået i gang med at gro mine egne frugter og grøntsager. 2017 har været et prøve år hvor jeg har plantet lidt forskelligt. For at få mig i gang og for at se om jeg overhovedet kan gro noget selv. Hvem ved, næste år står den måske på vandmeloner, sukkerroer og ugli.

Jeg har nu bevist at jeg ikke er helt imbecil når det kommer til stykket og selv om det er ved at være alt for sent at plukke jordbær, så har mine planter (der også blev plantet lidt sent), endelig båret modne frugter!

KÆMPE FREAKING YAY TIL MIG! Lidt grønne fingre har jeg åbenbart og i hvert fald giver det endnu et hak på min bucketliste!

For at undgå at slutte indlægget her har jeg i stedet søgt lidt rundt, for at finde årsager og undskyldningen for at jeg nu med go mavefornemmelse kan spise omtalte jordbær.

Så “here goes”.

1. De er super gode for hjertet.

En undersøgelse udført af en række forskere og offentliggjort i Circulation (American Heart Association), viser at store mængder anthocyanin (som faktisk er en gruppe farvestoffer) spiller en stor rolle i menneskets stofskifte, hvor de blandt andet giver beskyttelse imod blandt andet blodpropper.
Jordbær er sammen med blåbær en super kilde til anthocyanin!

2. C-Vitamin

Jordbær har et ganske fornuftigt indhold af C-vitamin (78 mg/100 g), sammenlignet med hyben (840 mg/100 g) eller peberrod (152 mg/100 g). Men personligt er jeg ikke i tvivl om hvad jeg ville spise mest af…

3. Blodtryk

Jordbær er vægtet som en middelmådig kilde til kalium. Kalium hjælper til med at udskille salt fra kroppen, hvilket sænker vores blodtryk og gør samtidig vores blodårer mere smidige.

4. Kræft

En række undersøgelser viser at jordbær og bær generelt måske kan have en indflydelse i kampen imod visse kræfttyper (link, link oooooog link). Jordbær er med til at reducere oxidative stress der kan lede til inflammation og derved være med til at forværre en eventuel kræftsygdom.
Jordbær har også i andre undersøgelser vist en mulighed for at kunne reducere tumor-vækst i mundhulekræft, samt kræft i leveren.

5. Jordbær smager bare helt igennem fantastisk

Vi må jo tage det sure med det søde og efter at have snakket om sygdomme skal vi lige være glade igen.
Lige meget om du nyder dem uden så meget arbejde, nærmest direkte fra planten, om du plasker dem til i mælk, eller dækker dem i vanilje creme (som min kæreste gør), så smager jordbær jo bare fantastisk.
Dertil skal det da siges at der ikke er noget som frisk plukkede jordbær og hvis du bevæger dig ud til nogen af de plukselv gårde hvor man – imod betaling selvfølgelig – kan plukke præcis de jordbær man vil have, og selvfølgelig i den mængde man også vil have, vil du opleve en jordbær nydelse mange gange bedre end den du får fra supermarkederne.
Alternativet er jo helt at gro dem selv! De smager bare bedst på den måde!

Der findes (efter hvad jeg lige kunne finde frem til) omkring 250 forskellige sorter af jordbær. Så mon ikke at DU kan finde en der passer til dig.

God plukning!

 


En kommentar

Skriv et svar